Migreringsverktyg

Migrering av data till SAP tillhör vardagen vid en nyimplementationsprojekt men även i det dagliga arbetet så finns det behov av att uppdatera basdata i systemet.

Hemligheten med migrering är nogrannhet, förståelse av datakällan och kunskap om de verktyg som man behöver.

Nogrannhet: Viktigt är att man testar, testar och testar. Kontroll måste göras mellan källan (tidigare system), dataextrakt och resultat. Bättre att lägga ner tid på detta än att korrigera 5000 felaktiga poster i produktionssystemet.

Data källan: Analys av data filen är det första steget i arbetet. Är innehållet korrekt, dvs Innehåller den samma information som ursprungssystemet. Bra sätt är att analysera avvikande poster.
Exempel, har samtliga svenska kunder postnummer, är de rätt formaterade, skall det ligga nummer i textfält, hur ser det ut i urspungssystemet. Bra tips är att ifrågasätta om alla poster skall läggas in i det nya systemet.

Verktyg: För migreringen behövs två ”verktyg”, excel eller liknande för att analysera/bearbeta/korrigera datakällan samt ett import verktyg i SAP. LSMW är det migreringsverktyg som finns i SAP.
Kommentar: Oavsett vilka verktyg man väljer att arbeta med så är det viktigt att man lär sig deras begränsningar.

Excel har en förmåga att göra en del formateringar som kan förändra ”innehållet”.
Exempel, siffror omvandlas till datum, inledande nollor plockas bort.
Mitt excel tips blir att alltid ta in data i ett format ex ”text” och sedan utföra eventuella formateringar. Genom åren har jag jobbat mycket med en tilläggsprodukt till Excel som jag kan varmt rekommendera ASAP Utilities, med detta ”plugg-in” till excel kan man enkelt ”tvätta” rådata.

LSMW är ett väldigt omfattande program för migrering som man kan göra allt med. Produkten kräver en viss orientering/utbildning innan man förstår hur den kan användas. Jag kommer att ladda upp en ”enklare” instruktion på hur du kan göra enklare migreringsarbete med produkten utan hjälp av oss konsulter. Viktigt är att man har rätt att utföra dessa förändringar (behörigheter krävs) samt att man förstår vidden att utföra massuppdateringar i systemet. Lika fort som allt blir uppdaterat, lika fort kan allt bli fel, och du det finns ingen ångra knapp !

Känner du dig manad till att lära dig mer om LSMW kontakta gärna mig för att få del av en enklare instruktion eller boka upp ett utbildningstillfälle med Crister Blixt.

Det här inlägget postades i Tips. Bokmärk permalänken.